Fumigasyon yöntemleri, öncelikle uygulama yapılacak alandaki hava basıncı durumuna göre ikiye ayrılmaktadır. Bu yöntemler;
- Vakum Fumigasyonu
- Atmosferik Fumigasyon
Vakum Fumigasyonu
Vakum Fumigasyonu uygulamasında amaç, kullanılacak Fumigant miktarının ve işlem süresinin kısaltılmasıdır. Bu amaçla işlem yapılacak alandaki hava boşaltılır. Havanın boşaltılması ancak bu işlem için yapılmış özel tesislerde gerçekleştirilebilir. Seyyar ve sabit olmak üzere iki tür vakumlu fumigasyon odası bulunmaktadır. İşletmenin ihtiyaçları doğrultusunda uygun tesis tercihi yapılmalıdır.
Atmosferik Fumigasyon
Atmosferik fumigasyon, vakum fumigasyonunda olduğu gibi özel bir tesisi vb. gerektirmediği için en çok tercih edilen uygulama yöntemidir. Normal basınç altında yapılan bu uygulamada kullanılan fumigant miktarı ve işlem süresi vakum fumigasyonuna göre oldukça fazladır. Bazı atmosferik fumigasyon yöntemlerini şu başlıklar altında inceleyebiliriz.
- Konteyner Fumigasyonu
- Bina Fumigasyonu
- Gemi Fumigasyonu
- Tarihi Eser ve Müze Fumigasyonu
- Ahşap Palet Fumigasyonu
- Silo Fumigasyonu
- Çadır altı Fumigasyonu
- Toprak Fumigasyonu
Konteyner Fumigasyonu
Dünya genelinde ihracat ve nakliye işlemlerinde genellikle konteynerler kullanılmaktadır. Konteyner fumigasyonu, uygulamanın kısa sürede gerçekleştirilmesi, zaman kaybının ve maliyetin düşük olmasından dolayı özellikle ihracatta en çok tercih edilen uygulama yöntemlerinden biridir. Fumigasyon konteynerleri özellikle gıda işletmelerinde sabit uygulama tesisi olarak da tercih edilebilir.
Bina Fumigasyonu
Bina fumigasyonu özellikle zararlıların işletme genelini istila ettiklerinde tercih edilmelidir. Uygulamanın yapılabilmesi için özel şartlar gerektiğinden her işletme türü için uygun olmayabilir. İşlem öncesi ve sonrasında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması oldukça önemlidir. Binada yapılacak işlem sonrası havalandırma çalışmalarında, işletmedeki gaz oranının tolerans değerler içinde olmasına dikkat edilmelidir.
Gemi Fumigasyonu
Gemi fumigasyonu, gemiler transit veya limanda iken yapılabilmektedir. Ancak işlem yapılacak gemilerin bu uygulamaya uygun imal edilmiş olması uygulamada zaman ve para kaybını engeller. Gemi fumigasyonu öncesi gerekli güvenlik önlemlerinin alınması personel ve iş güvenliği açısından oldukça önemlidir. Gemi ve limanlarda bu işlemin yasal olarak yapılabilmesi için, Uygulama yapacak ilaçlama şirketinin Uluslararası Çalışan Taşıtlarda ve Giriş Noktalarında Uygulanacak İlaçlama İşlemlerine Ait Yetki Belgesine sahip olması gerekmektedir.
Tarihi Eser ve Müze Fumigasyonu
Tarih ve kültür varlıklarımız, özellikle müze ve kütüphanelerde bazı böcek türlerinin istilası ile karşı karşıyadır. Tarihi eserlerin bu zararlılardan temizlenmesinde kullanılacak yöntemlerden bir tanesi de tarihi eser ve müze fumigasyonudur. Ancak tarihi eserlerin spesifik özellikleri göz önünde bulundurularak işleme karar verilmeli ve eser üzerinde kalıcı zararlar bırakılmamasına özen gösterilmelidir.
Ahşap Palet Fumigasyonu
ISPM 15 standardı gereğince ihracat faaliyetlerinde kullanılacak her türlü ahşap materyallerin ısıl işlem veya ahşap palet fumigasyonu işlemine tabi tutulmuş olması gerekmektedir. Bu amaçla yapılan uygulamalar işletmenin alt yapı ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak atmosferik veya vakum uygulamaları şeklinde gerçekleştirilebilir.
Silo Fumigasyonu
Silo fumigasyonu, özellikle hububat vb. tarım ürünleri ile bunlardan elde edilen ikincil ürünlerin depolandığı alanlarda yapılmaktadır. Sıklıkla depolanmış ürün zararlılarının istilasına uğrayan silolarda, uygulama esnasındaki sorun, fumigant gazların silo geneline homojen olarak dağılmamasıdır. Bu sebeple uygulamalar, fumige edilecek ürünlerin elevatör ile silolara alınması esnasında yapılabilir.
Çadır Altı Fumigasyonu
Çadır altı fumigasyonu, fumige edilecek malzeme veya ürünlerin yerinden hiç oynatılmadan fümige edilmesi gerektiği durumlarda yapılabilir. Gaz sızdırmaması için özel olarak üretilmiş örtülerin kullanıldığı bu uygulama oldukça ekonomik ve pratik olduğu için tercih edilmektedir.
Toprak Fumigasyonu
Toprak fumigasyonu, tarımsal üretim neticesinde toprağa bulaşmış nematod vb. tarımsal zararlıların ortadan kaldırılması için uygulanan bir yöntemdir. Toprak sıcaklığı ve toprak nemi gibi kriterlerinin oldukça önemli olduğu bu uygulama, gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra gerçekleştirilmelidir.
Bizi Takip Edin