Fumigasyon

Alüminyum Fosfit Fumigasyonu

Hızlı Erişim

Alüminyum Fosfit Fumigasyonu Nedir?

Alüminyum Fosfit etken maddeli (Al-P) fumigant ilaçlar kullanılarak yapılan Fumigasyon işlemine Alüminyum Fosfit Fumigasyonu denir. Fumigasyon Nedir? sorusunu da kısaca açıklamak gerekirse; Zararlı böcek, mantar ve fungusları öldürmek için gaz formda etkili olan Fumigant ilaçları kullanarak gerçekleştirilen bir ilaçlama yöntemidir.

Alüminyum Fosfit Fumigasyonu Sonucu Oluşan Fosfin Gazı

Ülkemizde Fosfin gazı, tüketicilere farklı preparatlar halinde sunulmaktadır. Bunlardan en sık kullanılanı Alüminyum Fosfit tablet ve granüllerdir. Normal şartlar altında renksiz ve kokusuz olan Fosfin gazı, içerisine karpit veya sarımsak kokusu eklenerek fark edilmesi amaçlanmış ve kullanımı daha güvenli bir hale getirilmiştir. Bu sayede Fumigasyon operatörü gazın çıkmaya başladığını tespit edebilir.

Alüminyum Fosfit Formülü: AlP

Fosfin Gazı Formülü: H3P

Diğer Fumigant çeşitlerine göre, ekonomik olması, ürüne çok iyi nüfus etmesi ve etkili sonuç vermesi nedeni ile ülkemizde kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Alüminyum Fosfit′ in kurallara uygun bir şekilde kullanıldığında, uygulandığı ürünler üzerinde bilinen her hangi bir zararlı etkisi yoktur. Uygun şartlar oluştuğunda, yanıcı ve parlayıcı etkiye sahip olan bu kimyasal, memeliler içinde yüksek toksik etkiye sahiptir. Alüminyum Fosfit  fumigant ilaçlar, katı formda tablet ya da pellet şeklinde ambalajlanmıştır.

Alüminyum Fosfit Fumigasyonu Hangi Yöntemlerde Kullanılır?

Genellikle Atmosferik Fumigasyon uygulamalarında tercih edilen Alüminyum Fosfit kullanımı, Vakum Fumigasyon uygulamalarında da kullanılmaktadır. Yüksek nüfus kabiliyetine sahip bu Fumigant, hemen hemen tüm Fumigasyon Yöntemlerinde tercih edilmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır.

  • Konteyner Fumigasyonu
  • Bina Fumigasyonu
  • Gemi Fumigasyonu
  • Tarihi Eser ve Müze Fumigasyonu
  • Ahşap Palet Fumigasyonu
  • Silo Fumigasyonu
  • Çadır altı Fumigasyonu

Entofarma operatörleri uygulamaya, alanda gerekli ölçüm ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra, ihtiyaç duyulan yalıtım çalışmalarını gerçekleştirerek başlar. Uygulanacak tablet veya granüller homojen olarak alanın geneline yayılmalıdır. Fumigant tabletleri, ortama bırakıldıktan hemen sonra gaz çıkışı başlar. Gazın salınımı ve çıkış hızı ortam sıcaklığı ve ortamdaki nem oranına göre değişmektedir. Tabletlerden çıkan gaz maksimum seviyeye genellikle 48 saat içinde ulaşır. Ancak bu süre hava sıcaklığı ile doğru orantılı olarak değişebilir. Normal şartlarda Alüminyum Fosfit etki süresi 72 saat içinde tamamlanır. Yağ oranı yüksek tohumlar hariç diğer ürünler üzerinde genellikle kalıntı yapmaz ve hasara neden olmaz. Ancak belirli ürünlere uygulanmamasına dikkat edilmelidir.

Alüminyum Fosfit Fumigasyonu Uygulamasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Fumigasyon firmaları, Alüminyum Fosfit uygulamasının başarılı olması ve herhangi bir iş kazası yaşanmadan tamamlanması için belirli kurallar uyuması gerekmektedir. Entofarma bu uygulamaların mutlaka profesyonellerce yapılmasını tavsiye etmektedir. Kısaca alınması gerekli bazı tedbirlere bir göz atalım.

  • Öncelikle uygulama öncesi bir fizibilite raporu hazırlanmalıdır. Bu raporda doz, süre, güvenlik tedbirleri ve uygulama planları bulunmalıdır.
  • Uygulama yapılacak alandaki yalıtım tedbirleri eksiksiz olarak alınmalıdır.
  • Uygulama yapılacak alanda ve çevresinde memelilerin bulunmadığından emin olunmalıdır.
  • Parlama ve yangın riskine karşı gerekli önlemler eksiksiz olarak alınmalıdır.
  • Fumigasyon esnası ve sonrasında alanda gerekli gaz ölçüm kitleri ile gaz ölçümü yapılmalıdır.
  • Alüminyum Fosfit gazının zarar verebileceği malzeme ve materyaller,  Fumigasyon yapılan alanda gaz geçirmeyecek şekilde yalıtılmalı veya ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
  • Atıklar usulüne uygun olarak imha edilmelidir.

Alüminyum Fosfit Fumigasyonu Zehirlenmeleri ve İlk Yardım

Alüminyum Fosfit zehirlenmeleri tıpkı Magnezyum Fosfit Fumigasyonu ve Metil Bromid Fumigasyonu uygulamalarında olduğu gibi, düşük oranda gazın uzun süre solunması, yüksek oranda gazın kısa sürede solunması veya deri yolu ile emilim şeklinde gerçekleşmektedir. Zehirlenen kişilerde genel belirti, yüz ve vücut derisinin solgunlaşması ve grileşmesi şeklinde gerçekleşir. Bunun yanında genel belirtiler; bulantı, kusma, baş dönmesi, huzursuzluk, bilinç kaybı şeklindedir. Zehirlenen kişiler hızlı bir şekilde açık havaya çıkartılmalıdır. İlk yardım ekiplerine haber verilmeli ve hasta derhal sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir.

Alüminyum Fosfit ve diğer Fumigant türleri, doğru kullanıldığında zararlı mücadelesinde en hızlı ve kesin haşere kontrol çözümlerini sunmaktadır. Ancak bu uygulamalar mutlaka sertifikalı ve eğitimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Entofarma’nın Fumigasyon uygulamalarındaki tecrübesi, işletmenizde yapılacak depolanmış ürün zararlıları kontrolünün başarısını arttıracaktır.

Alüminyum Fosfit Fumigasyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Entofarma Fumigasyon Operatörleri, Alüminyum Fosfit Fumigasyonu hakkında merak ettiğiniz soruları sizler için cevapladı.

Alüminyum fosfit nerelerde kullanılır?

Alüminyum Fosfit, Dünya’da en yaygın kullanılan fumigant türüdür. Genellikle şu alanlarda kullanılır;

  • Un silolarında
  • Buğday ambarlarında
  • Gıda fabrikalarında
  • Tahıl ve hububat depolarında
  • Tütün ve mamüllerinin fumigasyonunda
  • Tahıl ve kuru yük taşıyan gemi fumigasyonunda
  • Ahşap palet ve malzemelerin fumigasyonunda
  • Konteyner fumigasyonunda
  • Tarımsal ürünlerin fumigasyonunda

Alüminyum fosfit tablet ne işe yarar?

Alüminyum fosfit tablet gri renkli ve 3 gr ağırlığındadır. Üç gram ağırlığındaki bir Alüminyum fosfit tablet, yaklaşık olarak 1 gr fosfin gazı (PH3) içerir.  Alüminyum fosfit tablet, buğday, un, ahşap, kuru bakliyat, gıda ve meyveler ile tarımsal ürünlerin haşerelerden korunması amacı ile fumigasyon ilaçlama işleminde kullanılır. Suyla temas ettiğin de yanıcı ve patlayıcıdır.

Alüminyum fosfit insana zarar verir mi?

Alüminyum fosfit insanlar için oldukça zararlı bir fumigant türüdür. Alüminyum fosfit insanlara 3 yol ile zarar verebilir.

  • Solunum yolu ile
  • Deri ile temas etmesi halinde
  • Yutulması durumunda

Quickphos ne işe yarar?

Quickphos, %57 Alüminyum fosfit etken maddeli bir fumigant türüdür. Quickphos, 1,5 kg, 0,96 kg ve 90 gr lık ambalajlarda kullanıma hazır olarak satılmaktadır.  Fındık, incir, buğday çavdar, yulaf gibi tarım ürünleri ile un, kepek, kakao vb işlenmiş ürünlerin böceklerden korunması için yapılan Fumigasyon ilaçlama faaliyetlerinde kullanılır.

Quickphos nasıl kullanılır?

Quickphos Fumigant, depolanmış ürün zararlılarına karşı, Fumigant tabletlerin alana homojen olarak dağıtılması şeklinde kullanılmaktadır. İşlem öncesi alanın hacmi ölçülerek, gerekli izolasyon çalışması yapılır. İstila eden zararlı türüne karşı önerilen dozd, Quickphos Fumigasyon yapılacak alana uygulanır. Uygulama esnasında gerekli güvenlik tedbirleri alınmalıdır.

Daha detaylı bilgi için https://fumigasyon.org/fumigasyon-nasil-yapilir/ içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Alüminyum fosfit zehirli mi?

Aluminyum fosfit, Fumigasyon ilaçlama faaliyetlerinde kullanılan, insanlar için oldukça zehirli bir böcek ilacıdır. 3 gr lık tablet ve granül halde satılan Aluminyum fosfit, saf halde iken renksiz ve kokusuz bir gazdır. Kaynama derecesi oldukça düşük olan bu kimyasal, nem su ve asitler ile reaksiyona geçerek gaz hale geçer.

İnsanları 3 yol ile zehirleme riski vardır

  • Yutulması halinde
  • Solunması halinde
  • Deri ile teması etmesi halinde

Halit

2004 yılında kurulan Entofarma sonuç odaklı haşere kontrol çalışmaları ve başarılı geçmişiyle Türkiye’nin en önde gelen ilaçlama şirketidir. Haşere kontrol ve ilaçlama sektöründe öncü olma vizyonuyla hareket eden Entofarma, hizmetlerini her zaman için müşteri memnuniyeti, güven ve kalite ilkelerini temel alarak sunmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu