Ahşap Zararlıları Fumigasyonu
Hızlı Erişim
Ahşap Zararlıları Mücadelesi
Ahşap zararlıları, klasik mücadele yöntemleri ile, kontrol altına alınması en zor zararlı türlerinin başında gelir. Ahşap zararlıları Fumigasyonu bu noktada kurtarıcı olabilir. Genellikle ahşap içerisinde galeriler açarak mobilyalarımıza zarar veren bu zararlı türleri profesyonel bir şekilde kontrol altına alınmaz ise, ahşap malzemenin tamamen kullanılamaz hale gelmesine neden olacaktır.
Bu nedenle, ahşap zararlıları mücadelesinde öncelikle;
Zararlı türünün
Zararlı yoğunluğu ve düzeyinin belirlenmesi gerekmektedir.
Sık Karşılaşılan Ahşap ve Mobilya Zararlıları
Ahşap zararlıları ile mücadelede en sık yapılan hatalardan biri tür tespitinin doğru yapılmamasıdır. Genellikle ahşapta zarar yapan tüm haşereler, ilaçlama şirketleri tarafından Tahta Kurdu (Anobium punctatum) olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde ahşap ve mobilya üzerinde zarar yaptığı tespit edilmiş yüzün üzerinde zararlı türü bulunmaktadır. Ancak biz bu yazımızda günlük hayatımızda sıklıkla karşılaşacağınız en önemli birkaç zararlı türünden ve mücadelesinden kısaca bahsedeceğiz.
Tahta Kurdu (Anobium punctatum)
Tahta Kurdu ülkemizde ahşap zararlıları arasında en yaygın dağılım gösteren türlerden biridir. Coleoptera takımına bağlı Tahta Kurdu, yaklaşık 2,5-5 mm uzunluğunda, kahverengi renkte ve silindirik yapıdadır. Yaşam döngüsü yumurta-larva-pupa ve ergin dönemlerinden oluşan bu böceğin larvaları mobilya ve ahşap ürünlerde galeriler açarak zarara neden olur. Özellikle dokusunda nişasta oranı yüksek olan ağaç ve ahşap ürünleri seçen Tahta Kurdu, yaklaşık 2 ila 4 yıl arasında bir yaşam döngüsüne sahiptir.
Özellikle geceleri çıkardıkları seslerden dolayı insanlar üzerinde psikolojik olumsuzluklara neden olurlar. Mobilya ve ahşap üzerinde bıraktıkları çıkış delikleri en karakteristik belirtilerdendir. Eğer evinizdeki ahşap mobilyalar üzerinde bu tür delikler gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden önlem almanızı tavsiye ederiz.
Tahta Kurdu Mücadelesi
İlaçlama uygulamaları, Tahta Kurdu’nun verdiği zarar düzeyine ve zararlı yoğunluğuna göre değişebilir. Tahta Kurdu istilası yeni başlamış ise, zarar görmüş ahşap parçanın kesilip çıkartılması faydalı olabilir. Ancak yaygın bir istila söz konusu ise genellikle Fumigasyon en etkili yöntem olacaktır. Sprey ilaçlama yöntemleri sadece ergin böcekler üzerinde etkili olacağından ve ahşap içerisindeki larvalara temas etmeyeceğinden dolayı genellikle tek başına yeterli olmaz. Tahta Kurdu ilaçlaması yaptırmadan önce mutlaka Entofarma’dan bu konuda danışmanlık isteyiniz.
Parke Böceği (Lyctus brunneus)
Parke Böceğinin en karakteristik özelliği ahşap ürünlerin içinde yaptığı zarar nedeni ile arkasında toz halinde kalıntılar bırakmasıdır. İstilaya uğramış ahşap parçasını elinize alıp parçaladığınızda, kolayca ufalandığı ve içerisinde un benzeri bir toz bulunduğunu göreceksiniz. Aynı toz kalıntıları Lyctus brunneus’un ahşap üzerinde açtığı deliklerin çevresinde de gözlemlenebilir. Bu durumu mobilyalarınız veya ahşap materyaller üzerinde tespit ettiyseniz sorumlusu büyük ihtimal ile Parke böceğidir.
Ergin böcek yaklaşık 2,5-7,5 mm uzunluğunda koyu kahve ve kızılımsı kahve renktedir. Yaşam döngüsü tam başkalaşım olan bu ahşap zararlıları yumurta-larva-pupa ve ergin dönemi olmak üzere 4 dönem geçirir. 2-3 yıl arasında bir yaşam döngüsüne sahip olan bu zararlının larvaları asıl zararı yapar. Özellikle Ceviz, Dişbudak, Meşe, Maun ve birçok değerli ahşap türünde ekonomik değer kaybına neden olmaktadır.
Parke Böceği Mücadelesi
Her ne kadar ayrı türler olsa da genel olarak mücadelesi Tahta Kurdu mücadelesi ile benzerlik gösterir. Tür tespiti ve Ahşap zararlıları mücadelesi konusunda Entofarma’dan destek alınız.
Termitler (Isoptera sp.)
Termitler veya diğer bir adıyla Beyaz Karıncalar ülkemizde pek tanınmasa da özellikle ahşap ürünler üzerinde büyük zararlara neden olurlar. Kereste, odun ve ahşap materyaller içerisine açmış oldukları galerilerde koloniler halinde yaşarlar. Üreme ve yaşam döngüleri Karıncalar ile benzerlik gösterir. (Yumurta-Larva-Pupa-Ergin) Ahşap zararlıları içerisinde farklı bir yere sahip olan Termitler, yaratmış oldukları zarar ile ahşap bir binanın yıkılmasına neden olabilirler. Ahşap ile doğrudan beslenen Termitler, vücutlarında bulunan bakteriler sayesinde selülozu sindirebilirler.
Termit Mücadelesi
Başarılı bir Termit mücadelesi uzun ve özverili bir çalışma ile gerçekleştirilebilir. Yüzeysel ilaçlama uygulamaları genellikle başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bu neden ile Entofarma Termit kontrolüne detaylı bir inceleme ile başlamaktadır. Genellikle zararlının tespit edildiği alanda birden fazla yuva bulunabilir. Tam bir Termit kontrolü sağlanabilmesi için her yuva tek tek ortadan kaldırılmalıdır. Yaygın istila tespit edildiğinde Fumigasyon yöntemleri devreye alınmalıdır.
Marangoz Karıncalar (Camponotus spp.)
Marangoz karıncalar ağaç ve ahşap materyaller üzerinde galeriler açarak kendilerine yuva yaparlar. Ahşap materyaller ile beslenmek için kullanmazlar. Koloni halinde yaşayan bu canlılar ahşap kapılar, ağaçlar ve keresteler üzerinde yıkıcı zararlara neden olurlar. Genellikle nemli ve diğer böcekler tarafından zarar verilmiş ahşap materyalleri tercih eden Marangoz Karıncalar Nisan ve Mayıs aylarının başlaması ile birlikte daha aktif olurlar. Mücadelesi diğer ahşap zararlılarına oranla daha kolaydır. Entofarma’dan Karınca ilaçlaması konusunda destek alabilirsiniz.
Parke Böceği (Lyctus brunneus)
Ahşap zararlıları kontrolünde birçok farklı kimyasal mücadele yöntemi kullanılmaktadır. Ahşap zararlılarının tam başkalaşım bir yaşam formuna sahip olması (Yumurta-Larva-Pupa-Ergin) ve bu yaşam formlarının büyük kısmını ahşap içerisinde açtıkları galerilerde geçirmeleri nedeni ile genellikle Fumigasyon uygulamaları dışındaki yöntemler kesin sonuç vermez. Ahşap mobilya ve eşyalarınızda yukarıda bahsettiğimiz benzer belirtiler tespit ettiyseniz bizi hemen arayın. Entofarma gerekli incelemeleri yaparak ihtiyacınıza en uygun kontrol yöntemleri hakkında sizleri bilgilendirecektir.
Ahşap Zararlıları Fumigasyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Entofarma Fumigasyon Operatörleri, Ahşap Zararlıları Fumigasyonu hakkında merak ettiğiniz soruları sizler için cevapladı.
Ahşabın Kurtlanmaması İçin Ne Yapılır?
Şayet Emprenye uygulaması yapılıp yapılmadığından emin değilseniz ve bir zararlı istilası mevcut ise, ahşap malzemedeki zarar düzeyine göre Entofarma kimyasal mücadele yöntemleri konusunda sizi bilgilendirecektir.
Tahta Kurdu Nereden Gelir?
Tahta Kurdu İnsana Zarar Verir mi?
Tahta Kurdu İlacı Olarak Ne Kullanmalıyım?
Yumurta – Larva – Pupa ve Ergin formları bulunan bu zararlı türü ile kimyasal mücadelede, yapılan ilaçlama uygulamaları genellikle başarısızlık ile sonuçlanır. Yaşam formlarının neredeyse tamamının, ahşap içerisinde oluşturduğu galerilerde geçiren bu zararlı türü ile mücadelede Entofarma’nın profesyonel danışmanlığından yararlanın.