Müze Fumigasyonu Nedir?

Müze Fumigasyonu, tarihi eserlerde zararlı bazı böcek türlerinin istila ettiği durumlarda tercih edilen en etkili ilaçlama yöntemlerinden birisidir. Fumigasyon işleminin eserlere zarar vermemesi için bazı kriterler göz önünde bulundurularak uygulanması gerekir.

tarihi eser ve antikalarınız haşereler tarafından istilaya uğramış ise

Tarihi Eser ve Müze Fumigasyonu Yöntemini Tercih Etmelisiniz

Müze Fumigasyonu Nasıl Yapılır?

Müze Fumigasyonu işlemi, eserlere tek tek uygulanabileceği gibi, genel bir Fumigasyon uygulaması şeklinde de gerçekleştirilebilir. Kullanılacak fumigantın ve eserlerin yapısı göz önünde bulundurularak kullanılacak yöntemler belirlenmelidir.

Müze Fumigasyonu Neden Tercih Edilmektedir

Müzeler birkaç neden den dolayı Entofarma Müze Fumigasyonu hizmetini tercih etmektedirler. Öncelikle Müze Fumigasyonu diğer kimyasal mücadele yöntemlerine göre daha geniş alanlarda ve yüksek oranda haşere aktivitesi bulunan bölgeler için hem hızlı hem de daha ekonomik çözümler sunar. Fumigasyon diğer mücadele yöntemlerine nazaran daha güvenli bir yöntemdir.

Müzelerde Zarar Yapan Böcek Türleri

Müzelerde ahşap, metal, dokuma, yağlı boya vb. birçok eser özenle korunmaktadır. Bu eserler, taşınma veya çapraz bulaşma riski ile birçok zararlı türünün istilasına uğrayabilir. Tarihi eserler üzerinde zarar yapan ve sıklıkla karşılaştığımız bazı haşere türlerini aşağıda belirtilmiştir.

  • Anobium punctatum: Mobilya Böceği
  • Tineola bisselliella: Elbise güvesi
  • Lasioderma serricorne: Tatlı Kurt
  • Stegobium paniceum: Bakkal Böceği
  • Anthrenus vorax: Döşemelik Kumaş Zararlısı
  • Lyctus brunneus: Parke Böceği
  • Lepisma Saccharina: Gümüşçün
  • Liposcelis divinarius: Kitap Biti
  • Anthrenus verbasci: Halı Böceği

Müzelerde Haşere Oluşumunu Önlemek İçin Alınması Gerekli Tedbirler

İşletmelerde Müze Fumigasyonu uygulamalarının yanında, kültürel mücadele yöntemlerinin uygulanması şarttır. Müze ve depolarının fiziki ve yapısal durumlarına göre bu mücadele yöntemlerinin uygulanması zararlı popülasyonunu tamamen ortadan kaldırmasa da üreme hızlarının düşmesine ve yayılmalarına engel olacaktır.

  • Eserler üzerinde ve depolarda düzenli entomolojik temizlik çalışmaları yapılmalıdır. Özellikle tam başkalaşım gösteren zararlı türlerinde oldukça iyi sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.
  • Zararlı türlerinin üreme hızlarında en büyük etkenlerden bir tanesi bağıl ne oranıdır. Müze ve depolarında bağıl nem oranı mümkün oldukça düşürülmelidir. Eserlerin bulunduğu alanlarda nem oranı en fazla %45-50 civarında değerler arasında olmalıdır.
  • Eserlerin depolandığı alanlar ve eğer mümkünse sergilendiği alanlarda ortam sıcaklığı 15C° – 17 °C değerleri arasında olmalıdır.
  • Zararlıların yuvalanacağı yarık, çatlak vb. alanlar uygun izolasyon malzemeleri ile yalıtılarak pürüzsüz hale getirilmelidir.
  • Kültürel mücadele yöntemlerinin yanında, zararlı türlerinin izlenmesi için mutlaka feromonlu tuzaklar kritik kontrol noktalarına yerleştirilmeli ve aktivite takip analizleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Müze Fumigasyonunda Alınması Gerekli Güvenlik Tedbirleri

Müze Fumigasyonu, Fumigant kimyasalların tarihi eserler üzerinde kalıcı hasarlar bırakma ihtimali nedeni ile oldukça hassas bir ön değerlendirme çalışması gerektirmektedir. Genel olarak Müze Fumigasyonu uygulamalarında alınması gerekli önlemleri kısaca gözden geçirelim.

  • Müze Fumigasyonu öncesi, Fumige edilecek alanın gaz sızdırmazlığı mutlaka kontrol edilmelidir. Gaz sızdırma ihtimali olan açıklıklar gerekli yalıtım malzemesi ile izole edilmelidir.
  • Müze genelindeki gaz ve yangın detektörleri uygun şekilde izole edilmelidir.
  • Uygulama öncesi, müzede bulunan elektrik akımının kesildiğinden emin olunmalıdır.
  • Müzede nem oranı yüksek olan alanlarda gerekli önlemler alınmalıdır.
  • İşletmede bulunan giriş çıkış kaplılarına uyarı levhaları asılmalı, uygun alanlara güvenlik şeridi çekilmelidir.
  • Müze Fumigasyonu işlemi açıldıktan sonra gerekli havalandırma işlemi yapılmalı, işletme içinde hava akışının en düşük olduğu alanlarda gaz ölçümlerinin yapılarak, Fumigant gazın tolerans değerler içinde olduğundan emin olunmalıdır.

Yukarıda Müze Fumigasyonu öncesi ve sonrasında alınması gerekli tedbirlerden bazılarını kısaca anlattık. Müzelerde güvenli bir Fumigasyon işlemi için mutlaka Entofarma’dan inceleme fizibilite raporu talep ediniz.

Müze Fumigasyonu, tarihi eserler üzerinde çalışıldığından dolayı birçok kriterin bir arada değerlendirilmesi gereken bir uygulamadır. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Fumigasyon sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İhtiyacınız Konteyner FumigasyonuPalet FumigasyonuGemi FumigasyonuBina FumigasyonuMüze FumigasyonuSilo FumigasyonuFumigant Temini Hizmeti mi?

Profesyonel Hizmet

Rekabeti profesyonel bakış açımız ile sağlarız

Etkili Fumigantlar

Difüzyon yeteneği güçlü Fumigantlar tercih ederiz

Zamanında Servis

Müşterilerimize verdiğimiz sözleri tutarız

Ekonomik Fiyatlar

Müşterilerimizin rekabet gücünü arttırmayı hedefleriz

Müze Fumigasyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Fumigasyon operatörlerimiz, Müze Fumigasyonu hakkında merak ettiğiniz soruları sizler için cevapladı.

  1. 1
    Fumigasyon antika eşyalara zarar verir mi?
  2. 2
    Fumigation sertifikası nedir?
  3. 3
    Fumige ne demek
    fumigasyon firmaları, fumigasyon şirketleri

    Fumigasyon sektörünün öncü şirketi Entofarma, Türkiye’de faaliyette bulunan birçok işletmeyi, referans listesinde gururla taşımaktadır. Uyguladığımız profesyonel Fumigasyon çözümleri sayesinde müşterilerimizi uluslararası standartlara ulaştırmış olmaktan gurur duymaktayız.

    ADRES

    Cevizli Mah. Saraylar Cad. İyidere Sok. No: 1/11 34865 Kartal / İstanbul

    TELEFON

    444 3 700

    EMAIL

    bilgi@entofarma.com.tr