Metil Bromid Fumigasyonu
Hızlı Erişim
Metil Bromid Nedir?
Kimyasal formülü CHɜBr olan Metil Bromid, ülkemizde basınç altında sıvılaştırılmış olarak satışa sunulmaktadır. Doğal hali ile kokusuz ve renksiz olan bu kimyasal, ticari kullanımda, kloropikrin ile karıştırılarak satışa sunulmaktadır. Özellikle ithalat ve ihracat faaliyetlerinde, zararlıların bir ülkeden başka bir ülkeye kontrolsüz olarak geçişini engellemek için kullanılan Fumigant’ların başında gelmektedir. Bu Fumigant 7°C′ ın üzerindeki ısı derecelerinde Fumigasyon yapılabilir. Daha başarılı bir sonuç isteniyorsa 10°C′ ın altına inilmemelidir. Dünya üzerinde yaklaşık 50 yıldan bu yana Fumigasyon uygulamalarında kullanılmaktadır.
Metil Bromid Fumigasyonu Nasıl Yapılır?
Birçok zararlı türünü kontrol altına almak için kullanılan bu Fumigant çeşidinin kullanımı, Dünya’da her geçen yıl daha da kısıtlanmaktadır. Ozon tabakasında yarattığı zarardan dolayı alınan bu kararlar, kullanımının yaygın olması nedeni ile zamana yayılmış durumdadır.
Kaynama noktası 3,56 °C olan Metil Bromid, uçucu bir gazdır. Böcekler, nematodlar, mantarlar ve tarımsal ürünler içerisindeki zararlılara karşı kullanımında, öncelikle gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Methyl Bromür uygulamaları sadece bu konuda eğitim almış sertifikalı personeller tarafından yapılabilir. İşlem öncesi gaz geçirmez özel tulum, kimyasal eldiven, koruyucu gözlük ve gaz maskeleri hazır bulundurulmalıdır. Gerekli gaz ölçümlerinin yapılabilmesi için gaz detektörü ve ölçüm tüpleri Fumigasyon alanında mutlaka hazır olmalıdır. Bu Fumigant birçok Fumigasyon yöntemi ile uygulanabilir. Örneğin, Konteyner Fumigasyonu, Gemi Fumigasyonu veya Ahşap Palet Fumigasyonu yöntemlerinde genellikle tercih edilir. Ancak Bina Fumigasyonu, Müze Fumigasyonu ve Silo Fumigasyonu uygulamalarında genellikle tercih edilmez. Diğer Fumigant çeşitlerine oranla daha geniş sıcaklık değerleri arasında kullanılabilir. Fumigasyon süresinin daha kısa olması sağladığı en önemli avantajlardan biridir.
Metil Bromid Fumigasyonunda Dikkat Edilmesi Gerekli Hususlar
- Fumigasyon öncesi, gaz sızdırmazlık kontrollerinin eksiksiz yapıldığından emin olunmalıdır. Difüzyon yeteneği oldukça güçlü olan bu gaz, dış alana sızabilir ve yapılan uygulamanın etkinliğini yitirmesine neden olur.
- Uygulama öncesi tüm güvenlik tedbirlerinin eksiksiz olarak alınmış olması sağlanmalıdır.
- Özellikle Gemi Fumigasyonu uygulamalarında Fümige edilecek ürünlerin özellikleri dikkate alınmalıdır. Ürünlerin Fumigant emmesi istenmeyen sorunların oluşmasına neden olabilir.
- Uygulama sonrası alandaki gaz oranı ölçülmelidir. Gaz oranı istenilen tolerans değerler üzerinde ise gerekli havalandırma çalışmalarına devam edilmelidir.
- Fumigant atıkları atık imha prosedürlerine uygun olarak imha edilmelidir.
Metil Bromid Uygulamalarında Yangın Riski Var mıdır?
Alüminyum Fosfit Fumigasyonu veya Magnezyum Fosfit Fumigasyonu uygulamalarında, Fumigantın su veya nem ile karşılaştığında parlama ve yanma riski taşıdığını daha önce belirtmiştik. Metil Bromid uygulamalarında böyle bir durum söz konusu değildir.
Metil Bromid Zehirlenmeleri ve İlk Yardım
Metil Bromid zehirlenmelerinin belirtileri, vakanın maruz kaldığı gaz oranı ve maruz kalma süresine göre değişmektedir. Genel belirtileri baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, mide bulantısı ve solunum güçlüğü şeklinde gerçekleşir. Yüksek miktarda ve uzun süre soluma şeklindeki maruz kalmalarda akciğerlerde hasar ve ölüm gerçekleşebilir. Zehirlendiği düşünülen kişiler derhal temiz havaya çıkartılmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna haber verilmelidir.
Metil Bromid Fumigasyonu özellikle ticari ürünlerin uluslararası nakliyeleri esansında uygulanması istenen işlemlerin başında gelmektedir. Entofarma, Fumigasyon uygulamalarında, istenilen uluslararası standartlarda hizmet vermektedir.
Metil Bromid Fumigasyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Entofarma Fumigasyon Operatörleri, Metil Bromid Fumigasyonu hakkında merak ettiğiniz soruları sizler için cevapladı.