Fumigant

Fumigant Nedir?

Hızlı Erişim

Fumigant Nedir?

Gaz halinde etkili, düşük sıcaklık değerlerinde buharlaşma özelliğine sahip, böcek ilaçlarına Fumigant denir. Fumigant ilaçlar, canlıların redüktase ve oksidase enzimlerin yapısı bozarak solunum sistemini bloke eder. Hücre yapısı ve sinir sistemi üzerinde tahribat yaratarak yaşamsal fonksiyonları sonlandırır.

Fumigant Etki Nedir?

Fumigant ilaçların, canlılar üzerinde meydana getirdiği sonuçlara Fumigant etki denir. Bu etki, uygulanan Fumigant ilaç türüne  göre değişiklik göstermekle birlikte 3 ana başlık altında toplanabilir.

Fumigant İlaçların Etki Mekanizması

  1. Canlının sinir sisteminin yapısını bozar ve iletimi durdurur.
  2. Solunum siteminin bloke olmasına neden olur. (Redüktase ve Oksidase enzimlerin yapısı bozulur)
  3. Canlının hücre zarını ve yapısını bozarak, yaşamsal fonksiyonlarını ortadan kaldırır.

Fumigantların Genel Özellikleri

Fumigant ilaçlar, gıda ve tarımsal zararlı mücadelesinde hızlı ve ekonomik çözümler sunar. Bu üstün özelliklerine rağmen tehlikeli ve kullanımı eğitim gerektirir, Şimdi kısaca Fumigantların genel özelliklerine göz atalım.

  • Doğru yöntemler ile uygulandığında etkileri kesindir.
  • Diğer kimyasal yöntemlere göre daha kısa sürede etkisini gösterir.
  • Ekonomiktir.
  • Kaynama ve buharlaşma sıcaklıkları oldukça düşüktür.
  • Tüm canlılar için ölümcül etkiye sahiptir.
  • Belirli şartlarda patlayıcı ve yanıcı etkiye sahiptir.
  • Gıda ve tarımsal ürünlere doğrudan uygulanabilir, kalıntı ve koku bırakmaz.

Fumigant İlaçların Gaz Hale Geçebilme Özelliği

Entofarma, 10 C° nin altında yapılan Fumigasyon uygulamalarını tavsiye etmemektedir. Uygun sıcaklık 15-30 C° sıcaklık değerleri arasında olmalıdır. Bu sebeple Fumigant ilaçlarda aranan en önemli özellik, yukarıda belirtilen sıcaklık değerleri arasında hızlı gaz hale geçmeleridir.

Fumigant İlaçların Nüfus Yeteneği

Nüfus yeteneği, özellikle silo ve yığma ürünlerde uygulanacak Fumigasyon işlemlerinde, göz önünde bulundurulması gereken en önemli kriterden biridir. Fumigantın, ürünün tamamına homojen bir şekilde nüfus edebilme yeteneği başarılı bir uygulama için altın kuraldır.Ortam ve ürün sıcaklığı ile orantılı olan nüfus yeteneği tercih edilen kimyasalın türüne göre değişiklik gösterebilir.

Fumigant İlacın Ürünün Ekonomik Değerine Etkisi

Fumigasyon uygulamalarında sıkça yapılan hataların başında, Fumigant türü, ürün, doz, sıcaklık ve zararlı türü gibi etkenler arasındaki korelasyonunun sağlanamamsı gelmektedir. Bu durum, Fumige edilen ürünlerde ekonomik değer kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır.

Fumigant Kalıntı Değerleri

Fumigasyon uygulaması sonucunda üründe veya ortamda kalan Fumigant miktarına kalıntı denilir. Fumigant ilacın ürün tarafından absorbsiyonu, ürünün türüne ve özelliklerine göre değişiklik gösterir. Fumigant ilaçlarda aranan özellik, havalandırma sonrası kalıntı miktarlarının düşük olmasıdır.

Fumigasyon Uygulamalarında Parlama ve Yangın Riski

Özellikle Fosfin uygulamalarındaki en önemli tehlikelerden biri parlama ve yanma riskidir. Ortamın sıcaklığı, doz ve neme bağlı olarak Fosfin gazı parlama eğilimi gösterebilir. Fumigasyon öncesi Entofarma Fumigasyon operatörü tarafından bu riskler değerlendirilir ve gerekli tedbirler alınır. Uygulama öncesi Parlama ve yanma riskine karşılık gerekli ayarlamalar yapılmalı ve önlemler alınmalıdır.

Fumigantlar Nelerdir?

Ülkemizde yaygın olarak 4 tür Fumigant çeşiti kullanılmaktadır. Bunlardan Metil Bromid, 1991 yılında kullanımı sınırlandırılmış olsa da özellikle ihracatta ahşap palet, sandık vb. materyallerin Fumigasyon işleminde kullanımı devam etmektedir. Metil Bromid ve kullanımı ile ilgili süreci, daha detaylı takip etmek için https://fumigasyon.org/metil-bromur-nedir/ linke tıklayarak içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Ülkemizde Kullanılan Fumigantlar Nelerdir?

Fumigant Seçimini Belirleyen Kriterler

Fumigasyon uygulamalarında başarılı olmak için Fumigant çeşitlerini seçerken dikkat edilmesi gerekli kriterler şunlardır.

  • Yasal mevzuatlar ve gereklilikler
  • Zararlı türü
  • Ürün tipi
  • Sıcaklık ve nem
  • İşletme tipi

Fumigasyon Yöntemleri ve Fumigant Seçimi

Fumigasyon uygulamasında Fumigant seçimi;

  • Zararlı türü
  • Ürün tipi
  • İhracat şartları

gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Tercih edilen etkili Fumigant ilaçlar sayesinde uygulamanın başarısı yükselir. Bunun yanı sıra kullanılacak Fumigasyon yöntemi de kesin sonuç alınmasını sağlayacaktır. Ruhsatlı Fumigant çeşitleri,  uygulama yöntemlerine bakılmaksızın kullanılsa da, işlem esnasında çeşitli riskler ortaya çıkabilir. Uygulamayı gerçekleştiren Fumigasyon operatörleri bu riskleri önceden belirlemeli ve gerekli önlemleri eksiksiz şekilde almış olmalıdır.

Hangi Fumigasyon Yönteminde Hangi  Fumigant Kullanılır?

  • Bina Fumigasyonu: Alüminyum Fosfit – Magnezyum Fosfit – Sülfüril Florür
  • Gemi Fumigasyonu: Alüminyum Fosfit – Magnezyum Fosfit
  • Konteyner Fumigasyonu: Alüminyum Fosfit – Magnezyum Fosfit – Sülfüril Florür – Metil Bromid
  • Silo Fumigasyon: Alüminyum Fosfit – Magnezyum Fosfit
  • Müze Fumigasyonu: Ortamdaki ürünler incelendikten sonra karar verilmelidir.
  • Ahşap Palet Fumigasyonu: Alüminyum Fosfit – Magnezyum Fosfit – Metil Bromid
  • Çadır Altı Fumigasyonu: Alüminyum Fosfit – Magnezyum Fosfit

Fumigant İlaçların Zararlı Etkileri Nedir?

Fumigant ilaçlar, doğru teknik ve yöntemler ile kullanıldığında, zararlı kontrolünde oldukça başarılıdır. Ancak uygulama yöntemi ve Fumigant çeşiti tercihinde yapılan hatalar; ürünler, ekipmanlar ve canlılar üzerinde kalıcı zararlara neden olabilir. Entofarma, tüm bu tehlike kriterlerini göz önünde bulundurarak, gerekli tüm önlemlerin alınmasını sağlar. Kısaca bu zararlı etkilerden bazılarını inceleyelim.

Fumigantların Zararlı Etkileri;

  • Tohumların çimlenme yeteneklerini bozabilir.
  • Patlayıcı ve yanıcı olduklarından, işletmelerde istenmeyen yangın vb. hadiselere neden olabilir.
  • Fumige edilen ürünlerde istenmeyen kalıntı miktarı oluşturarak, ürünlerin ekonomik değerini düşürebilir.
  • Aşındırıcı etkiye sahip Fumigant maddeler, makine, ekipman ve binadaki diğer elemanlar üzerinde kalıcı hasarlara neden olabilir.
  • Taze sebze ve meyveler üzerinde bozulmalara neden olabilir.
  • Fidan vb. bitkisel üretim materyalleri üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Uzman Fumigasyon operatörleri tarafından uygulandığında başarılı sonuçlar verir. Doğaları gereği oldukça tehlikeli olan bu kimyasallar;

  • Doz
  • Ürün tipi
  • Fumigasyon yöntemi
  • Zararlı türü
  • Sıcaklık gibi kriterler göz önünde bulundurularak uygulanmalıdır.

Fumigantlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Fumigant ilaçlar hakkında merak ettiğiniz soruları, Fumigasyon Operatörlerimiz sizler için cevapladı.

Fumigant etki nedir?

Pestisitlerin zararlı böcek türlerini, gaz hale geçerek öldürmesine Fumigant etki denir. Genellikle Fumigantlar havadan ağırdır ve yer çekiminin etkisi ile zemine doğru çökerler. Fumigasyon uygulamasında ortamdaki havanın hareketlendirilmesi Fumigant etkinin artmasını sağlayacaktır.

Fumigasyon ilacı nedir?

Fumigasyon işleminde kullanılan pestisitlere; Fumigasyon ilacı veya Fumigant denir. Fumigasyon ilaçları uygulama şekillerine göre katı, sıvı veya gaz halinde bulunabilir. Düşük buharlaşma derecesine sahip Fumigantlar, yasal olarak sadece Fumigasyon operatörleri tarafından uygulanabilir.

Fumigant tablet nedir?

Fumigantlar uygulamanın pratik olması açısından farklı formülasyonlarda hazırlanmaktadır. Bu formülasyonlardan biride tablet formudur. Genellikle Alüminyum Fosfit tabletlerine Fumigant tablet adı verilmektedir. Yaklaşık 3 gr ağırlığında olan Fumigant tablet yaklaşık 1 gr fosfin gazı ihtiva eder.

Fümige işlemi nedir?

Halk arasında Fumigasyon uygulamalarına Fümige işlemi de denilmektedir. Fümige işlemi ve  uygulaması ile ilgili daha detaylı bilgi almak için makalemizi inceleyebilirsiniz. https://fumigasyon.org/fumigasyon-nedir/

Halit

2004 yılında kurulan Entofarma sonuç odaklı haşere kontrol çalışmaları ve başarılı geçmişiyle Türkiye’nin en önde gelen ilaçlama şirketidir. Haşere kontrol ve ilaçlama sektöründe öncü olma vizyonuyla hareket eden Entofarma, hizmetlerini her zaman için müşteri memnuniyeti, güven ve kalite ilkelerini temel alarak sunmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu